Un Dragobete fericit !!!


Dragobete



     Valentine's day a supravietuit datorita "upgrade"-ului continuu si pentru faptul ca a fost inclus in "party"-uri si in "fashion",  spre diferenta de
  Dragobete, ce a ramas "patat" cu imaginea "taranilor" ce se adunau in fata bisericilor sau in centru satului imbracati in straie populare...




Cred ca i-ar trebui  un "upgrade" si lui  Dragobete, sa fie inclus in party-urile si in cluburile romanesti si mediatizat cum se cuvine.

    In prezent este promovat ca sarbatoare populara,  "traditionala" cu costumele specifice si traditiile vechi,  hore, carute...
NIMIC ATRAGATOR PENTRU GENERATIA ACTUALA SAU CE-A VIITOARE.
    Cum poate supravietui asa?
    Ce pretentii avem ca tinerii romanii sa-si respecte traditiile, sa nu mai importe" Valentine's day" si "Halloween",  daca traditiile autohtone nu "evolueaza"  ramanand depasite de cele "cool"?


   


     Povestea lui Dragobete dateaza de pe vremea dacilor, cand el reprezenta divinitatea mitologica similara cu Eros sau Cupidon si oficia in cer nunta tuturor animalelor. In timp, romanii au transformat Dragobetele in patronul dragostei. Personajul Dragobete mai cunoaste si o alta metamorfoza in persoana Navalnicului, fecior de o frumusete atat de izbitoare incat sucea mintile fecioarelor si nevestelor tinere. Pentru caracterul sau patimas, acesta a fost pedepsit de Maica Domnului si transformat intr-o planta ce ii poarta numele.

Se crede ca de ziua lui Dragobete, pasarile nemigratoare se strang stoluri soluri, vorbesc in limba lor, isi cauta pereche potrivita pentru imperechere si apoi trec la construirea cuiburilor. Pasarile ce nu-si gasesc perechea in aceasta zi, raman fara cuib si fara pui pana anul urmator, cand se apropie aceeasi sarbatoare. Iata de ce se intalnesc tinerii in ziua de Dragobete: pentru ca dragostea lor sa fie ca cea a pasarilor ce isi canta iubirea. Cuibusorul lor de dragoste sa fie asemenea cuibului de pasari: unit si la adapost de orice pericol!

Exista o superstitie populara conform careia toti cei care participa la aceasta sarbatoare sunt feriti de boli si de alte rele pe parcursul intregului an. De aceea, tinerii imbracati in straie frumoase se intalneau in fata bisericii sau in centrul satului pentru a pleca in cautarea de flori sau de lemne pentru foc. Daca era o zi calduroasa, plina de soare si lumina, tinerii porneau insufletiti de buna dispozitie si cantece spre paduri sau lunci. Ghioceii sau viorelele culese de catre fete erau considerate plante cu efect miraculos in descantecele de dragoste. De asemenea, in unele zone ale tarii s-a pastrat obiceiul ca fecioarele sa stranga apa de pe florile de fragi sau din omat. Cu aceasta apa, pastrata cu sfintenie intr-un loc doar de ele stiut, fetele isi spalau obrazul. pentru a fi frumoase tot anul si pentru a placea celui drag.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Citate ale unor vegetarieni renumiti

Evanghelia eseniana a pacii

Paste Fericit !!!