PRINCIPII PENTRU O ALIMENTAŢIE SĂNĂTOASĂ


 PRINCIPII PENTRU O ALIMENTAŢIE SĂNĂTOASĂ - Elena Pridie
Ÿ



  - Asiguraţi-vă 2-3 mese regulate pe zi, în funcţie de programul personal.
Puneţi-vă deoparte minimum 20 minute liniştite pentru fiecare masă.
Masa de dimineaţă trebuie să fie o masă consistentă, furnizând cam 40%
din hrana unei zile.
    -  Cina, masa cea mai uşoară a zilei, trebuie să fie servită cu suficient timp
înainte de culcare, astfel ca stomacul şi tubul digestiv să se poată odihni în
timpul somnului. Evitaţi mesele bogate şi la ore târzii.
    -  Nu mâncaţi peste măsură. Cel mai bine este să mâncaţi astfel încât să
simţiţi că aţi mai putea mânca puţin. Evitaţi disconfortul creat de mâncatul
peste măsură. Orice kilogram în plus înseamnă boală şi scurtare de viaţă.
Mâncaţi atât cât să vă menţineţi greutatea ideală, în funcţie de vârstă şi sex. Consultaţi în acest scop tabele de specialitate credibile.
    -  Lăsaţi 5-6 ore interval între mese, astfel ca mâncarea ingerată să poată fi digerată înainte de a o introduce pe următoarea.
Nu mâncaţi nimic între mese, nici măcar fructe.
Între mese beţi din belşug apă. Beţi 8 pahare de apă pe zi astfel: 1-2 pahare dimineaţa la sculare, 1 pahar cam cu 1-2 ore înainte de culcare, iar restul între mese, în intervalul cuprins între o oră după masă şi ½ oră înainte de masa  următoare.
      -  Mestecaţi bine alimentele, de cca. 40 ori fiecare bol alimentar, astfel ca saliva să fie bine amestecată cu hrana, iar sucurile digestive să fie stimulate.
       -  Nu beţi apă sau alte lichide în timpul mesei. Alimentele lichide, supele, compoturile, laptele etc. se „mănâncă“, adică se mestecă bine împreună cu mâncare solidă. Apa este singura care se bea, şi numai între mese. Dacă alimentele sunt scăldate în lichid, digestia este întârziată şi îngreunată, pentru că stomacul face efortul de a absorbi întâi lichidul şi a-l încălzi, iar de-abia după aceea poate trece la digerarea alimentelor propriu-zise.
       - Cantitatea de lichide care se consumă în timpul mesei trebuie să fie de cel mult 25% din  volumul mesei respective.
      -  Consumaţi o varietate cât mai mare de alimente – cereale, legume, fructe, leguminoase, nuci pe parcursul săptămânii, lunii, anului, în funcţie de anotimp şi de posibilităţi. La fiecare masă, însă, nu folosiţi mai mult de 2-4 feluri de alimente.
      -  Grupaţi alimentele la anumite mese: de exemplu, dimineaţa, serviţi cereale cu fructe şi nuci, la prânz legume şi leguminoase, iar seara o altă combinaţie, eventual prin rotaţie.
       -  Consumaţi alimentele proaspete şi cât mai aproape de starea lor naturală;
propuneţi-vă ca aprox. 50% din legumele şi fructele pe care le consumaţi să fie în stare crudă. Pentru celelalte, care necesită gătire (cereale, leguminoase, în primul rând), folosiţi cele mai sănătoase metode de preparare.
        -  Pentru îmbunătăţirea gustului folosiţi mirodenii naturale (cimbru,
busuioc, oregano, măghiran, ghimbir, etc.) cât şi valoroasele legume ceapa şiusturoiul.
       -  Evitaţi folosirea de alimente rafinate, pregătite cu multă sare, zahăr, îndulcitori chimici, aditivi, coloranţi etc., substanţe extrem de dăunătoare pentru sănătatea noastră şi, de multe ori, chiar cancerigene.
     -  Limitaţi deserturile la 1-2 pe săptămână. Aveţi în vedere că ceea ce trece dincolo de 2 ½ linguriţe de zahăr pe zi este dăunător.
      -  Folosiţi cu moderaţie sarea – cel mult 5 g pe zi (= 1 linguriţă); nu uitaţi că ea se află ascunsă în multe produse: pâine etc.
    -  Evitaţi alimentele ce conţin grăsimi saturate şi colesterol (toate produsele
de origine animală, inclusiv ouăle şi laptele).
    -  Evitaţi grăsimile obţinute prin hidrogenare (margarine, maioneze,
dressing-uri pentru salate, etc.).
     -  Folosiţi în schimb grăsimile nesaturate (în special ulei de măsline, ulei de floarea-soarelui, de porumb, de soia, etc.). Desigur, de preferat sunt cele presate la rece, însă asiguraţi-vă să fie dintr-o sursă demnă de încredere, adică să corespundă din punct de vedere igienic. De asemenea, uleiurile presate la rece au un termen de valabilitate redus pe care trebuie să-l respectaţi.
    - Evitaţi murăturile. (Scade PH-ul nostru fiind un aliment acid)
    - Evitaţi alimentele afumate.
    -  Evitaţi alimentele prăjite în ulei încins şi alimentele gătite la grătar. Produşii de ardere rezultaţi sunt cancerigeni.
    -  Dacă sunteţi prea obosiţi, odihniţi-vă înainte de a mânca. Este mai sănătos să nu servim o masă sau să o amânăm un anumit timp, decât să mâncăm nervoşi, stresaţi sau în grabă.
     - Un program de 20-30 minute mişcare fizică regulată, în fiecare zi (chiar
dacă este vorba doar de mers pe jos în pas vioi), vă va fi un ajutor de mare preţ pentru digestie, poftă de mâncare şi împotriva depunerii de kilograme în plus.
      -  Alimentaţia este una dintre cele opt legi ale sănătăţii. Respectaţi cu tot
atâta stricteţe şi pe celelalte şapte (inspiraţi aer curat, bucuraţi-vă de lumina soarelui, asiguraţi-vă un somn de 7-8 ore în fiecare noapte, folosiţi din belşug apa, atât în uz intern, cât şi extern, fiţi cumpătaţi în lucrurile bune şi înfrânaţivă de la cele dăunătoare, faceţi mişcare fizică în mod regulat, circa 30 minute zilnic şi, mai presus de toate, încredeţi-vă în puterea divină).
      -  Fiţi un bun exemplu pentru ceilalţi membri ai familiei, ajutându-vă reciproc în cele bune şi încurajându-vă în îndepărtarea de obiceiurile greşite.
    -  Alimentaţi copiii de la cea mai fragedă vârstă având în vedere aceste principii de alimentaţie.   Formarea obiceiurilor corecte de alimentaţie constituie temelia pentru sănătatea lor de mai târziu.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Citate ale unor vegetarieni renumiti

Evanghelia eseniana a pacii

Un Dragobete fericit !!!