Restrictiile alimentare impuse de comunism au facut un bine sanatatii populatiei ?



      Am discutat mult timp  subiecte despre vremea comunismului, cu 2 persoane foarte apropiate din viata mea, de varsa a 2-a spre a 3-a, fiecare in parte se vaita de ceva. Una imi spunea mereu ca "era bine, mama, pe vremea lu' Ceausecu ca aveai de munca, aveai casa, ce-i drept nu aveai ca acum de toate, trebuia sa ai pile pentru o bucata de carne in plus sau ulei ca nu se gaseau, le dadeau cu cartela sau buletin(cu portia), ne indopau de soia, aveam de ales doar din paine neagra sau de secara pe cand faina alba - superioara, pleca la export, si noi aveam destul de rar paine alba pe masa"....
    Cealalta persoana cu experienta de 30 de ani in domeniul medical, se vaita ca "pe vremea lu' Ceausescu nu erau toate prostiile pe care le mancam acum, cu ierbicide, pesticide, E-uri, acum se baga toate prostiile in mezeluri si in carne, hormoni in pui si in porc, pe cand atuci baga doar soia in ele sa le lungeasca, nu prea gaseai dar erau mai  bune.. Dar,  pana in '95 nu erau atatea cazuri de cancer si diabet de tipII ca acum, lucra un singur cadru medical la oncologie, si ala avea 2-3 pacienti pe zi de varsta a 3-a. Acum e ceva de speriat, sunt 2 medici la oncologie si aia nu fac fata(intr-o clinica a unui oras mediu), au sute de pacienti pe zi,ii programeaza cu intarzieri de 2-3 saptamani, iar la diabet la fel, foarte multi, nu se gasesc medicamente, si cel mai grav este ca sunt si persoane tinere, in putere..."

      Am dat peste documentarul "Forks over knives" (furculite in loc de cutite) realizat dupa cartea "Studiul china" care m-a provocat sa citesc si cartea, apoi am cautat informatiile si in diferite surse pentru alte pareri ce sustin sau nu, aceste informatii dar mi-au certificat ca tipul de alimentatie pe care noi il consideram superior(carne, lapte, oua, paine alba(faina superioara), zahar alb), nu face dect sa ne ucida "picatura cu picatura" in loc sa ne mentina sanatosi, voinici si fericiti (poate doar in momentul in care papilele gustative sunt "excitate"). Mai spune si religia noastra crestina "doar prin post si rugaciune trupul si sufetul se curata pentru ca tu sa te innoiesti/vindeci".

      Le-am pus "cap-la-cap"... Studiile facute in China, SUA, Norvegia  pe populatie, mod de viata/alimentatie si incidenta bolilor, ar trebui sa fie facute si in Romania  unde se poate demonstra ca acele restrictii comuniste la "produsele de lux" au facut un bine populatiei din punct de vedere nutritional, fara ca acestia sa aiba aceasta intentie.
 
       Problema este ca si azi, dupa 25 de ani, sunt foarte mulți oameni care, din frustrarile comuniste, considera tofu branza falsa ("de ce sa manac branza falsa cand am branza adevarata peste tot) si soia un produs de saracie pe cand faptul ca "am in farfurie carne inseamna ca m-am descurcat bine, si ca e un mare succes pentru mine, asta e produsul de lux ce ma face superior celui care manaca vegetarian". La fel gandesc si referitor la painea alba care "este superioara, tarate mananca doar porcii, si cotoare de varza, noi mancam ''de calitate'' numai lucruri bune si specialitati. Din pacate transmit aceasta ''educatie'' mai departe...
    Este o adevarata sarbatoare cand pe masa sunt carne, lapte, paine alba, cafea, zahar alb, ulei dublu rafinat pentru a praji ceva gustos, sau, de sarbatoare trebuie sa ai aceste alimente pe masa altfel nu e sarbatoare...

   Nu ne trebuiesc studii sa ne imaginam care sunt produsele autentice și consumate mii de ani fără mori moderne de separarea taratei de faina producand faina alba, fără frigidere și mașini echipate cu frig de transport, pentru a avea la dispoziție carnea și preparatele din carne de câte ori vrei sa mănânci, fără zaharul, fructoza, sirop de glucoza din porumb, pentru a crea mii de produse dulci si cu foarte multe ingrediente.

    Un mare semn de întrebare este:  de ce foarte multă lume crede ca așa se mananca de când lumea și de fapt acum 60 de ani, 90% din produsele de pe raftul de azi, nu existau?.
    De ce credem ca mancam cremwrusti din piept de pui fără sa aibă gust de piept de pui, fiind și mai ieftini decât pieptul de pui  (materia prima din care se presupune ca sunt facuti)?

       

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Citate ale unor vegetarieni renumiti

Evanghelia eseniana a pacii

Un Dragobete fericit !!!